Anayasa Değişikliğinde Bilinmeyenler #1

By | 08:36:00 Leave a Comment
TBMM'de 330'dan fazla Milletvekilinin desteğiyle, “Cumhurbaşkanlığı sistemi” adı altında yapılan değişikliklerde arafta kalan önemli konuları ara ara yazacağım. 

Bu yazımda, muhalefet parti genel başkanlarına kötü bir haber vereceğim.

Nasıl mı ?

Halkoyuna sunulacak değişiklik paketinde, Cumhurbaşkanı seçimi ile TBMM seçimi aynı anda yapılması öngörülüyor. 

MADDE 4: 2709 sayılı Kanunun 77 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;“C. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi MADDE 77- Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101 inci maddedeki usule göre ikinci oylama yapılır.” 
Bu durumda, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde,  Cumhurbaşkanı adayı olarak parti genel başkanlarının aday olması pek muhtemeldir. Zira partisinin lideri olarak genel başkanın aday olması, partililer tarafından da haklı bir beklentidir. 

Böyle olunca, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan bir parti genel başkanının TBMM Seçimlerinde aday olması mümkün değildir. Bir zorunluluk olarak ortaya çıkan husus çok açıktır ki; aynı anda her iki seçimde de aday olunamaz.

Şöyle olsa idi imkân var idi; Öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır, bu seçimde seçilemeyen parti genel başkanı, TBMM seçimlerinde milletvekili adayı olup seçilip; Mecliste yer alabilirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup, seçilemeyen parti genel başkanının milletvekili de olamamasının sonuçları söyle olacaktır ki;

1) Parti Genel Başkanının Yasama Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlığı olmayacaktır.

- Kürsü dokunulmazlığı olarak bilinen dokunulmazlığı olmayacak, sarf ettiği sözlerle ilgili her an soruşturma açılabilecektir.
- Yasama dokunulmazlığı olmaması nedeniyle her an hakkında gözaltı ve tutuklama işlemi yapılabilecektir.

2)Parti Genel Başkanı, Milletvekili olamadığı için meclisteki faaliyetlere de katılamayacaktır. Bu durumda,  mecliste kendi partisinden olan milletvekili üzerindeki etkisi de azalacaktır.


Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: