Referandum'da Oylanacak ilgili Maddelerden biri;
D. Görev ve yetkileriMadde 104 – "...Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde kanun hükümleri uygulanır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir."
Teklif Edilen Anayasa Maddesine göre Cumhurbaşkanın yürütmenin yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarmasına imkan tanıyor.
Tabi ki, Cumhurbaşkanı'nın kararname çıkarmasında yapılan sınırlamalar da söz konusudur, kaldı ki ilgili madde de tek tek açıklanmıştır. Zira, buraya kadar söylediklerimde herhangi bir tartışma yoktur.
Şeytanın Avukatlığını yapıp, olası sorunlar konusunda bir kaç laf da etmek isterim.
Her ne kadar Anayasa'da Cumhurbaşkanı'na kararname yetkisi verilip, yine de sınırları Anayasa'da çizilmiş ise de buna rağmen; Cumhurbaşkanı apaçık Anayasayı ihlal edip kararname çıkarırsa ne olur ?
1) Cumhurbaşkanı, Anayasa'ya aykırı kararname yayımladı.
2) Milletvekilleri veya somut olaya göre vatandaşlar Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilir.
3) Anayasa Mahkemesi, başvuruyu karara bağlar. İptal yada reddeder. Ancak iptal kararları geriye yürümez!
Sorun şurada çıkmaktadır ki; Cumhurbaşkanı, kararnameyi yayımladığı tarih ile Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu iptal kararı süresinde tesis edilen işlem ve eylemlerin durumudur. Pek tabidir ki; Anayasa Mahkemesinin kararları geriye etkili olmadığı için o arada dönemde yapılan işlem ve eylemlere tesir etmeyecektir. İşte bu nokta da bir boşluk bulunmaktadır ve de çok tehlikelidir.
Zira, Anayasa Mahkemesi üyelerinin 15'inden 12'sini Cumhurbaşkanı atayacaktır.
0 yorum: